Dropdown Language

Wat is vaginale flora?

Wist je dat er in je vagina bacteriën en schimmels leven? Deze werken met elkaar samen om je vagina te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Tussen de bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht: je vaginale flora.

Het kan echter voorkomen dat goede bacteriën afnemen, bijvoorbeeld door het gebruik van antibiotica of andere medicijnen, een verminderde weerstand, te veel wassen met zeep of hormonale schommelingen.
Op dat moment kunnen schimmels de overhand krijgen en je vaginale flora raakt uit balans. Als schimmels de overhand krijgen, noemen we dat een vaginale schimmelinfectie.
Een vaginale schimmelinfectie herken je aan:

Vaginale flora uit balans

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je natuurlijke vaginale flora uit balans raakt.
Bekende oorzaken hiervan zijn:

  • Gebruik van antibiotica of andere medicijnen
  • Verminderde weerstand
  • Te grondig reinigen met zeep
  • Zwangerschap of menstruatie
  • Diabetes

Het veelvuldig gebruik van vaginale douches kan van invloed zijn op de ontwikkeling of het terugkomen van een vaginale schimmelinfectie. De gedachte dat een vaginale schimmelinfectie ontstaat door slechte hygiëne is onjuist:  met te veel wassen kun je de natuurlijke vaginale flora uit balans brengen. Dit kan leiden tot vaginale schimmelinfectie met vervelende symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en witte afscheiding.

TIP: wees voorzichtig met het te grondig reinigen van je vagina met zeep of het gebruik van vaginale douches en spoelingen. Deze kunnen het slijmvlies irriteren en de natuurlijke balans van schimmels en bacteriën in je vagina verstoren.

Een vaginale schimmelinfectie behandel je effectief met Canestene Gyn.

In je vagina leven dus bacteriën en schimmels die elkaar in balans houden. Zo ontstaat er een natuurlijk vaginale flora.

Als je natuurlijke vaginale flora uit balans is, kunnen schimmels de overhand krijgen die vaginale jeuk, een branderig gevoel en witte (geurloze) afscheiding veroorzaken.
Dit noemen we een vaginale schimmelinfectie. Een vaginale schimmelinfectie behandel je effectief met Canestene Gyn.

Wist je dat...

… vaginale douches en spoelingen het slijmvlies kunnen irriteren.
…de binnenkant van je vagina zichzelf reinigt. Het is dus voldoende om de buitenkant van je schaamlippen met lauwwarm water af te spoelen.
…het gebruik van deodorant of geparfumeerde zeep je vagina kan irriteren.
…het belangrijk is om je vagina goed droog te deppen na douchen, wassen of sporten.
…sterke wasmiddelen voor je ondergoed je vagina kunnen irriteren. Gebruik een mild, geurloos wasmiddel om je ondergoed te wassen.
…vrijen terwijl je vagina droog is het slijmvlies kan irriteren. Als je last hebt van vaginale droogheid kun je dus beter een glijmiddel gebruiken.
…je het beste van voren naar achteren kan afvegen als je naar de wc bent geweest.