Dropdown Language

Wel of geen seks als je last hebt van vaginale schimmelinfectie?

Wanneer je last hebt van vaginale jeuk, een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding kan dat wijzen op een vaginale schimmelinfectie (VSI). Het is goed voor te stellen dat op zo’n moment de behoefte aan seks afneemt. Maar is het eigenlijk aan te raden: seks tijdens een vaginale schimmelinfectie?


Check de do’s en don'ts.

DO’s

 • Seks is mogelijk maar niet aanbevolen.
  Een vaginale schimmelinfectie kan soms ook door seks overgedragen worden. 
  Let wel op met voorbehoedsmiddelen: producten ter behandeling van
  vaginale schimmel kunnen de werking en veiligheid van onder andere condooms en pessaria tijdens de behandeling (tijdelijk) verminderen. Ook de doeltreffendheid van vaginale spermicide gebruikt als contraceptivum verminderd kan zijn.  
 • Draag katoenen ondergoed.
  Katoenen ondergoed ademt in tegenstelling tot lingerie die gemaakt is van synthetisch materiaal. Synthetisch ondergoed kan door zweet een vochtige omgeving veroorzaken waar een schimmel zich sneller kan ontwikkelen.
 • Gebruik lauwwarm water om je vagina te wassen.
  Het gebruik van zeep of vaginale douches kan de ontwikkeling van vaginale schimmelinfecties bevorderen. Lauwwarm water zonder zeep is de beste manier om je vagina te wassen.

DON'Ts

 • Vermijd orale seks.
  Het is mogelijk dat de schimmel die zich in de vagina bevindt, zich in de mondholte van je partner gaat vestigen. In de mondholte bestaan dezelfde gunstige omstandigheden: het is een warme en vochtige omgeving waarin schimmels zich goed kunnen ontwikkelen.
 • Als het gebied rondom je vagina rood en gezwollen is, is seks niet verstandig.
  Las een pauze in met betrekking tot geslachtsgemeenschap totdat deze symptomen zijn verdwenen. Blijven de symptomen bestaan, vraag dan je huisarts om advies.
 • Was je vagina niet met zeep of vaginale douches.
  Gebruik ook geen deodorant of doucheschuim in en rond je vagina. Lauwwarm water is het beste om je vagina mee te wassen.
 • Let op met de werking van o.a. condooms.
  Producten ter behandeling van vaginale schimmel kunnen de werking en veiligheid van onder andere condooms en pessaria tijdens de behandeling (tijdelijk) verminderen.

Een vaginale schimmelinfectie kan wel worden overdragen worden op de partner.
Praat met je partner over dit onderwerp als je tijdens de behandeling van een vaginale schimmelinfectie geen behoefte hebt aan seksueel contact.

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie effectief behandelen

Een vaginale schimmelinfectie is meestal niet gevaarlijk, maar gaat vaak niet vanzelf over. Je herkent een vaginale schimmelinfectie (ook wel vaginale candida) aan de symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en (geurloze) witte afscheiding.

Om de symptomen van vaginale schimmelinfectie effectief te behandelen, kun je Canestene Gyn 500mg zachte capsule voor vaginaal gebruik gebruiken. Deze is makkelijk in te brengen.