Dropdown Language

10 feiten over vaginale schimmelinfectie

Hoewel veel vrouwen in hun leven te maken krijgen met vaginale schimmelinfectie, durft nog niet elke vrouw hier openlijk over te praten. Schaamte en vooroordelen spelen hierbij een rol, hoewel een vaginale schimmelinfectie iedere vrouw kan overkomen. Onderstaande 10 feiten moet je daarom weten over vaginale schimmelinfectie.

1. Vaginale schimmelinfectie is geen Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA)
Een van de grootste zorgen van vrouwen die te maken krijgen met een vaginale schimmelinfectie is dat dit komt door (onveilig) seksueel contact. Een vaginale schimmelinfectie is geen SOA. Sterker nog, een vaginale schimmelinfectie kan ook voorkomen bij vrouwen die helemaal niet seksueel actief zijn of voorbehoedsmiddelen gebruiken.

2. Vaginale schimmelinfectie wordt niet veroorzaakt door slechte (intieme) hygiëne
De tweede belangrijke zorg die veel bij vrouwen voorkomt die last hebben van vaginale schimmel is de gedachte dat dit komt door slechte (intieme) hygiëne. Dit is volkomen onterecht! Een vaginale schimmelinfectie ontstaat wanneer de vaginale flora is verstoord. Dit kan onder andere komen door te veel of te grondig wassen van de vagina met bijvoorbeeld zeep of vaginale douches of het dragen van synthetisch ondergoed.

3. Vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door ‘schimmels’
Vaginale schimmelinfectie wordt veroorzaakt door een ‘kleine’ schimmel die zich, zoals paddenstoelen, kan vermenigvuldigen aan de hand van zogenaamde sporen. Vooral in vochtige, warme omgevingen kan zo’n schimmel goed groeien. De vagina is daarom een plek waar schimmels makkelijk kunnen ontstaan.

4. Vaginale schimmelinfectie is besmettelijk
Als een vrouw regelmatig last heeft van vaginale schimmelinfecties kan het wel de moeite waard zijn om de man ook te behandelen, bijvoorbeeld met Canesten Intim 1% crème. Hoewel de man geen symptomen hoeft te ervaren, kan het zijn dat hij wel ‘levende’ schimmels met zich meedraagt waardoor de vrouw grotere kans heeft op besmetting.

5. Vaginale schimmelinfectie heeft te maken met hormoonhuishouding en immuunsysteem
In de vaginale flora van een vrouw leven schimmels, goede en slechte schimmels. Als de vaginale flora in balans is, is er een goed evenwicht tussen goede en slechte schimmels. Als het evenwicht is verstoord, kan een schimmelinfectie zich ontwikkelen. Typische oorzaken waardoor het natuurlijke evenwicht verstoord kan raken zijn hormonale veranderingen (zoals bijvoorbeeld een zwangerschap) of het gebruik van antibiotica. Hierdoor is de kans op een vaginale schimmelinfectie groter.

6. Een vaginale schimmelinfectie is meestal niet gevaarlijk, maar moet wel worden behandeld
Een vaginale schimmelinfectie is meestal niet gevaarlijk, maar het is wel belangrijk dat een vaginale schimmelinfectie wordt behandeld. De schimmelinfectie verdwijnt meestal niet vanzelf.

7. Vaginale schimmelinfectie kan zelf worden behandeld
Er zijn geneesmiddelen die effectief werken bij vaginale schimmelinfectie en die zonder voorschrift bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Zo kun je zelf effectief de symptomen van vaginale schimmelinfectie verlichten. Canestene Gyn zijn geneesmiddelen die zonder voorschrift bij de apotheker of online kunnen worden gekocht. 

8. Vaginale schimmelinfectie kan ook bij kinderen voorkomen
Het komt heel erg weinig voor, maar meisjes kunnen ook voor de puberteit vaginale schimmelinfectie krijgen.

9. Met vaginale schimmelinfectie kun je seks hebben
Als je je goed voelt, kun je seksueel actief zijn wanneer je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Let wel op met seks tijdens de behandeling van vaginale schimmelinfectie. Vanwege de symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en witte (geurloze) afscheiding hebben veel vrouwen geen zin in seks in de periode dat ze last hebben van vaginale schimmelinfectie.

10. Een vaginale schimmelinfectie kun je voorkomen
Er zijn manieren om het risico op schimmelinfecties te verminderen. Bijvoorbeeld een goede intieme hygiëne, onder andere het wassen van je vagina met zuiver lauwwarm water in plaats van met zeep of vaginale douches. Ook het dragen van katoenen ondergoed en luchtdoorlatende kleding zoals linnen kunnen vaginale schimmelinfectie helpen voorkomen. Maar ook activiteiten die het immuunsysteem van het lichaam versterken zoals een gezond dieet, voldoende beweging en regelmatig slapen kunnen helpen bij het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie.

Vaginale schimmelinfectie effectief behandelen

Om symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en witte (geurloze afscheiding) effectief te behandelen, kun je Canestene Gyn 500mg zachte capsule gebruiken.