Dropdown Language

Switch Language

Sporten met vaginale schimmelinfectie: kan dat?

Een vaginale schimmelinfectie (VSI) kan vervelende symptomen veroorzaken zoals jeuk, een branderig gevoel en witte geurloze afscheiding. Ondanks dat dit je een onprettig gevoel kan geven, zijn de meeste vrouwen niet ziek tijdens een vaginale schimmelinfectie. Is het dan verstandig om wel of niet te sporten tijdens een vaginale schimmelinfectie?

In je vagina leven allerlei schimmels. Als het natuurlijke evenwicht van schimmels en bacteriën verstoord raakt, kunnen bepaalde schimmels de overhand nemen waardoor er mogelijk een vaginale schimmelinfectie ontstaat. Deze is te herkennen aan jeuk, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding.
De symptomen van een vaginale schimmelinfectie kunnen effectief worden behandeld. Er is medisch gezien geen enkele reden om niet te sporten als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Let wel op met sporten in het water!

Zwemmen, waterpolo, duiken

Sporten zoals zwemmen, waterpolo, duiken kun je beter wel vermijden als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. Dit geldt ook voor uitgebreid baden in het bad of in de whirlpool. In het water zwelt het vaginale slijmvlies op waardoor de kans vergroot voor schimmels en andere ziekteverwekkers om binnen te dringen. Bovendien zit er chloor in het water van openbare baden, waardoor de vaginale flora extra wordt belast.

Waar moet je op letten bij sporten met vaginale schimmel?

Zolang je je lichamelijk fit voelt, kun je prima sporten met een vaginale schimmelinfectie.

Het is wel belangrijk dat je de schimmelinfectie behandelt, bijvoorbeeld met Canestene Gyn zachte capsule of tablet voor vaginaal gebruik, 1-dagbehandelingen. Voor uitwendige jeuk kun je aanvullend Canestene Intim 1% crème gebruiken.

Heb je tijdens het sporten gezweet, verwissel dan zeker je ondergoed na het trainen. Ook is het verstandig om tijdens het sporten katoenen ondergoed te dragen, omdat dit in vergelijking met synthetisch ondergoed het meest ‘ademt’. Op deze manier verklein je de kans op een schimmelinfectie, die zich het liefst in een broeierige, vochtige omgeving ontwikkelt.

Een vaginale schimmelinfectie effectief behandelen

Een vaginale schimmelinfectie (ofwel vaginale candida) is meestal niet gevaarlijk, maar gaat vaak niet vanzelf over. Je kunt een vaginale schimmelinfectie herkennen aan symptomen zoals jeuk, een branderig gevoel en (geurloze) witte afscheiding.