Vaginale flora

Vaginale flora: de juiste balans

Je intieme gezondheid ofwel de gezondheid van je vagina vraagt om veel nauwkeurigheid. Te grondige vaginale hygiëne (o.a. wassen met vaginale spoelingen) kan de natuurlijke flora van de vagina uit balans brengen. Maar door weinig aandacht te besteden aan je vaginale hygiëne, kun je je als vrouw erg onzeker voelen. Wat is nu een goede, gezonde verzorging voor je vagina zodat je geen last krijgt van vaginale infecties?

Hiervoor maken we een kort stapje terug in de tijd. Vorige eeuw, was het nog heel gewoon om een of hooguit twee keer per week in bad te gaan. Tegenwoordig is voor veel vrouwen een dagelijkse douche een onmisbaar onderdeel van het ochtendritueel. Toch is het aantal vaginale infecties niet gedaald ten opzichte van de vorige eeuw.

Infecties in de vagina hebben tegenwoordig dan ook zelden te maken met ‘onhygiënisch’ zijn. Integendeel: een te grondige hygiëne van de vagina is een belangrijke oorzaak van vaginale infecties zoals vaginale candida of bacteriële vaginose.

Vagina: reinigen met water

Hoewel je voor je gevoel het liefst de meest grondige zeep zou willen gebruiken, dragen deze niet bij aan je intieme gezondheid. Reinigen met lauw water is in feite voldoende. Geparfumeerde douchegel of zeep hebben namelijk vaak een pH van 9-11. Farmaceutische zeep of spoelingen beloven regelmatig pH-neutraal te zijn, maar hebben vaak nog steeds een pH-waarde van 5,5.

Voor de normale huid is zo’n pH-waarde precies goed. Maar voor het wassen van de vagina is deze pH-waarde nog steeds te hoog. De pH-waarde van je vagina zelf is namelijk lager (4 à 5). Door te wassen met een zeep met een hogere pH-waarde, kan de natuurlijke balans van ‘goede’ schimmels en bacteriën in de vagina verstoord raken.

Om de natuurlijke vaginale flora niet te verstoren maar wel schoon te houden is het voldoende om je vagina dagelijks te wassen met schoon, lauw water. Ook is het belangrijk dat je dagelijks nieuw ondergoed aantrekt. Zeep, douche gels en vaginale spoelingen zijn van het oogpunt van hygiëne voor je vagina, in feite overbodig hoewel het wel kan bijdragen aan je zelfvertrouwen.

 

Feiten over intieme gezondheid

  • De vagina heeft een pH (zuurtegraad) van 4 à 5.
  • De vagina houdt zichzelf schoon; spoelen met lauw water is in feite voldoende om schoon en fris te blijven
  • In de vagina leven van nature schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat eventuele ‘indringers’ van buiten worden tegengehouden. Een juiste balans van goedaardige schimmels en bacteriën wordt ook wel een goede ‘vaginale flora’ genoemd.
  • De hoeveelheid vaginale afscheiding kan per vrouw verschillen. Zo lang de afscheiding niet overmatig is of vreemd ruikt is er niks aan de hand. Ben je niet gerustgesteld, vraag dan je huisarts om advies.

Tips voor intieme gezondheid

  • Gebruik geen zeep, douchegel of spoelingen om je vagina te wassen. Dit kan vaginale schimmel of bacteriële vaginose veroorzaken.
  • Gebruik lauw water bij het wassen van je vagina
  • Gebruik geen deodorant of doucheschuim in en rond je vagina
  • Dep je vagina goed droog na het douchen, zwemmen en sporten
  • Verwissel tijdens je menstruatie vaak van tampon of maandverband
  • Gebruik een mild, geurloos wasmiddel om je ondergoed te wassen

Top

Canestene® Gyn 500 mg tablet voor vaginaal gebruik, Canestene® Gyn 500 mg zachte capsule voor vaginaal gebruik, Canestene® Gyn 2% crème voor vaginaal gebruik en Canestene® Intim 1% crème bevatten clotrimazol en zijn geneesmiddelen voor volwassenen. Niet gebruiken tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en bij borstvoeding. Tijdens de zwangerschap dient de vaginale tablet of vaginale capsule te worden gebruikt. Niet gebruiken tijdens het eerste trimester van zwangerschap en bij borstvoeding. Tijdens zwangerschap zonder applicator gebruiken. De efficiëntie en veiligheid van bepaalde producten zoals spermicida, condooms en pessariums (baarmoederringen) kunnen verminderd zijn bij gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies.