Zwanger & Vaginale Schimmelinfectie

Vaginale schimmel tijdens de zwangerschap?

Een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap zelfs voor het eerst te maken met de symptomen van een vaginale schimmel: jeuk, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding.

Een vaginale schimmelinfectie is niet gevaarlijk, maar kan tijdens de zwangerschap vervelend zijn.

Voor de baby, kan een vaginale schimmelinfectie geen kwaad, maar het is beter om met je huisarts te overleggen hoe je een vaginale schimmel tijdens je zwangerschap behandelt. Tijdens de geboorte, is het mogelijk dat je baby besmet raakt met de schimmel. Je baby zal dan na de geboorte behandeld moeten worden.

Oorzaken vaginale schimmel tijdens zwangerschap

De belangrijkste oorzaken van een vaginale schimmel tijdens de zwangerschap zijn als volgt:

  1. Tijdens de zwangerschap, verandert de hormoonhuishouding in het lichaam van een vrouw. Sommige hormonen worden ineens in (veel) grotere hoeveelheden én op verschillende momenten in de zwangerschap door het lichaam aangemaakt. Bijvoorbeeld het hormoon hCG en progesteron. Deze hormoonschommelingen maken de natuurlijke flora in de vagina vatbaarder voor een vaginale schimmelinfectie
  2. In je vagina leven schimmels en bacteriën. De meest voorkomende schimmel in de vagina is de Candida albicans. Doordat tijdens de zwangerschap de zuurtegraad van de vagina verandert, kan het natuurlijke evenwicht van schimmels en bacteriën verstoord worden. Schimmels kunnen de overhand nemen waardoor er mogelijk een vaginale schimmelinfectie ontstaat. Deze is te herkennen aan jeuk, een branderig gevoel en witte, geurloze afscheiding.
  3. Tijdens de zwangerschap is het immuunsysteem van een vrouw verminderd. Hierdoor krijgt een vaginale schimmelinfectie sneller de kans zich te ontwikkelen.

Canestene® Gyn 500mg is een geschikte vorm van behandeling voor zwangere vrouwen. Niet gebruiken tijdens het eerste trimester van zwangerschap en bij borstvoeding. Tijdens zwangerschap zonder applicator gebruiken.

Symptomen vaginale schimmel tijdens zwangerschap

Er zijn veel veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Hoe herken je een vaginale schimmel tijdens je zwangerschap?

De symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn:

  1. Vaginale jeuk
  2. Branderig gevoel
  3. TWitte geurloze afscheiding

Tijdens de zwangerschap kan een vaginale schimmelinfectie erg vervelend zijn, zeker wanneer je last hebt van andere kwalen zoals misselijkheid. Ook zijn veel vrouwen tijdens de zwangerschap onzeker over de veranderingen in hun lichaam, bijvoorbeeld overmatige witte afscheiding. Schaam je hiervoor niet: dit is heel normaal.

Top

Canestene® Gyn 500 mg tablet voor vaginaal gebruik, Canestene® Gyn 500 mg zachte capsule voor vaginaal gebruik, Canestene® Gyn 2% crème voor vaginaal gebruik en Canestene® Intim 1% crème bevatten clotrimazol en zijn geneesmiddelen voor volwassenen. Niet gebruiken tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en bij borstvoeding. Tijdens de zwangerschap dient de vaginale tablet of vaginale capsule te worden gebruikt. Niet gebruiken tijdens het eerste trimester van zwangerschap en bij borstvoeding. Tijdens zwangerschap zonder applicator gebruiken. De efficiëntie en veiligheid van bepaalde producten zoals spermicida, condooms en pessariums (baarmoederringen) kunnen verminderd zijn bij gelijktijdig gebruik van deze geneesmiddelen. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies.