Dropdown Language

Wat is een ringworm?

Ringworm (tinea corporis) is een schimmelinfectie van de huid. Om precies te zijn: van de bovenste laag van uw huid. Ringworm klinkt wellicht een beetje vreemd, maar deze schimmel heeft niets met wormen te maken. Deze huidschimmel dankt zijn naam o.a. aan de rode ringachtige uitslag die kan voorkomen op je armen, benen en andere lichaamsdelen (zoals je romp). Soms gebeurt het dat de schimmel op meerdere plekken tegelijk voorkomt, omdat ringworm zich kan verspreiden op je lichaam.

Ringworm is besmettelijk en kan zich gemakkelijk verspreiden tussen besmette voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan (natte) handdoeken of kleding. Ook door contact met andere mensen of besmette huisdieren kan ringworm worden overgedragen.

Symptomen van ringworm

 • Ronde plekken (in de vorm van een ring) op de huid met een rode opstaande rand en een duidelijker midden. Er kunnen meerdere ringen op het lichaam voorkomen.
 • Schilferige en jeukende huid.
 • Branderig gevoel op de huid.

Je herkent ringworm dus voornamelijk aan ronde, rode kringen. De plekken zijn vaak schilferig en kunnen jeuken. De kenmerkende ringen spreiden zich meestal naar buiten uit naarmate ze vorderen, terwijl het midden kan genezen en weer een normale kleur krijgt.

Is ringworm besmettelijk?

De schimmel die ringworm veroorzaakt komt veel voor en is besmettelijk. Daarom is ringworm moeilijk te voorkomen. Wil je het risico op deze schimmelinfectie zo klein mogelijk maken denk dan aan de volgende dingen:

 • Was regelmatig je handen om verspreiding van de infectie te voorkomen
 • Raak geïnfecteerde gebieden op je lichaam niet/zo min mogelijk aan
 • Vermijd vochtigheid en warmte: probeer koel en droog te blijven
 • Draag luchtige, katoenen kleding om overmatig zweten te vermijden
 • Misschien gek, maar laat je huisdieren door de huisarts controleren op ringworm. Zeker bij terugkerende ringworm. (Ringworm bij dieren ziet eruit als een stukje ontbrekende vacht.)
 • Gebruik geen kleding, handdoeken of haarborstels van andere mensen en laat anderen je persoonlijke spullen niet gebruiken als u, een familielid of bekende een ringworminfectie heeft
 • Als jij of iemand in je omgeving lijdt aan een ringworminfectie, informeer ze hier over voor zover mogelijk
 • Houd gedeelde ruimtes zo veel mogelijk schoon (zoals in scholen, kinderdagverblijven, sportscholen, kleedkamers)

Ringworm behandelen

Aangezien ringworm van de huid een schimmelinfectie is, zijn antischimmelcrèmes de aanbevolen behandeling voor ringworm op uw lichaam. Deze pakken de schimmels grondig aan die de infectie veroorzaken, waardoor je huid kan genezen.

Canestene Derm 1% crème, een behandeling bij ringworm, is gemakkelijk aan te brengen. Het pakt de schimmel grondig aan, verlicht symptomen zoals jeuk en een branderig gevoel dankzij de werkzame stof bifinazol. Canestene Derm 1% crème, is zonder voorschrift verkrijgbaar bij uw (online-)apotheek.

Canestene Derm 1% crème bevat bifonazol. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Symptomen effectief behandelen

Ringworm effectief behandelen met een geneesmiddel dat de schimmel bij de bron bestrijdt.
Canesetene Derm 1% crème is een effectieve behandeling die helpt tegen ringworm; het doodt de schimmel en verlicht zo de jeuk en een branderig gevoel.

Wanneer moet je naar de dokter gaan?

Als de schimmelinfectie veroorzaakt door ringworm een groot oppervlak van je huid bedekt en er binnen twee weken na het gebruik van Canestene Derm 1% crème, geen verbetering optreedt, is het advies de huisarts te raadplegen.