Dropdown Language

Switch Language

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie aan je voet die ontstaat wanneer de huid van de voet in contact is geweest met schimmelsporen of gisten (candida) .

Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken, vooral jeukende tenen komen vaak voor. De klachten verergeren vaak bij warm en vochtig weer.

Symptomen van voetschimmel

Voetschimmel herken je aan volgende symptomen:

  Schilfers en kloofjes zijn herkenbare symptomen van voetschimmel. De huid onder de schilfers kan rood en pijnlijk zijn. Via de huidschilfers is de voetschimmel overdraagbaar aan anderen

  Soms komt er helder vocht uit de blaasjes. De blaasjes op of onder je voeten kunnen gepaard gaan met jeuk en een branderig gevoel.

  Voetschimmel kan jeuk (bijvoorbeeld jeukende tenen) en een branderig gevoel veroorzaken. Met name tussen de tenen. De neiging bestaat om te gaan krabben, waarmee de huid juist kan worden aangetast

  Oorzaken van voetschimmel

  Besmetting in sauna, zwembad of douche
  Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar. Vaak komt besmetting voor in openbare gelegenheden zoals natte zwembadvloeren, douches en/of bijvoorbeeld een sauna.

  Zweetvoeten
  Vochtige voeten, bijvoorbeeld zweetvoeten, zijn vatbaarder voor voetschimmel. Schimmels kunnen zich sneller uitbreiden in een vochtige, natte omgeving. Ook door slecht ventilerende schoenen of synthetische sokken kan voetschimmel ontstaan.

  Kloofjes
  Heb je last van kloofjes op de voeten of tussen de tenen? Voetschimmel kan zich makkelijker nestelen in kloofjes op je voeten dan op een gezonde egale huid.

  Hoe voorkom je voetschimmel

  Voetschimmel kan erg vervelend zijn; met name in de zomer wanneer je graag op slippers loopt. Heb je regelmatig last van voetschimmel? Lees hieronder de tips van onze experts om dit te voorkomen.

  Tips om voetschimmel te voorkomen:

  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar.
  • Droog natte voeten goed af, het liefst met een aparte handdoek. Voetschimmel heeft een vochtige en liefst warme omgeving nodig om te kunnen groeien.
  • Wissel regelmatig van schoenen en sokken. Dagelijks komt er gemiddeld 0,25 liter transpiratievocht van uw voeten af. Voetschimmel kan in een vochtige en warme omgeving snel groeien.
  • Was je sokken op minimaal 60 graden Celsius.
  • Draag goed ventilerende sokken en schoenen om transpiratie te voorkomen. Bij voorkeur leren schoenen en katoenen sokken.
  • Gebruik niet te veel zeep bij het douchen en wassen van de voeten. Was het liefst met een huidvriendelijke zeep met een neutrale pH-waarde.

  Symptomen effectief behandelen

  Voetschimmel effectief behandelen met een geneesmiddel dat de schimmel bij de bron bestrijdt.
  Canesetene Derm 1% crème is een effectieve behandeling die helpt tegen voetschimmel; het doodt de schimmel en verlicht zo de jeuk en een branderig gevoel.

  Gevolgen van voetschimmel

  De symptomen kunnen veel last geven. Bovendien gaat een schimmelinfectie aan je voeten niet altijd vanzelf over en is besmettelijk.

  Zorg daarom dat je voetschimmel tijdig behandelt met Canestene Derm 1% Crème.

  Het oplopen van voetschimmel of het besmetten van anderen met voetschimmel kan makkelijk gebeuren. Met name in een vochtige, natte omgeving waar schimmels zich snel kunnen uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een zwembadvloer, douches in sportgelegenheden of de sauna.

  Wist je dat…

  …. voetschimmel erg besmettelijk is?

  Het oplopen van voetschimmel of het besmetten van anderen met voetschimmel kan makkelijk gebeuren. Met name in een vochtige, natte omgeving waar schimmels zich snel kunnen uitbreiden. Denk bijvoorbeeld aan een zwembadvloer, douches in sportgelegenheden of de sauna.

   Klik hier voor meer informatie over de behandeling met Canestene Derm 1% Crème.

  Feiten over voetschimmel

  Voetschimmel wordt ook zwemmerseczeem genoemd

  Voetschimmel wordt ook zwemmerseczeem genoemd

  het is een andere bewoording maar in feite is het dezelfde aandoening.

  Voetschimmel op tijd behandelen

  Voetschimmel op tijd behandelen

  Voetschimmel kan vervelende symptomen geven. Behandel daarom op tijd, ook om anderen niet te besmetten.

  Jeukende tenen en blaasjes

  Jeukende tenen en blaasjes

  Jeuk aan de tenen en blaajses zijn veelvorkomende symptomen van voetschimmel.

  Voetschimmel op tijd behandelen

  Voetschimmel op tijd behandelen

  Voetschimmel kan vervelende symptomen geven. Behandel daarom op tijd, ook om andere niet te besmetten.

  Open blaasjes vormen besmettingsgevaar

  Open blaasjes vormen besmettingsgevaar

  Symptomen van voetschimmel zijn te behandelen, maar let op dat bijvoorbeeld met name open blaasjes voetschimmel erg besmettelijk maken.

  FBNB