Dropdown Language

Switch Language

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is een schimmelinfectie aan je voet die ontstaat wanneer de huid van de voet in contact is geweest met schimmelsporen of gisten (candida).

Voetschimmel begint vaak tussen de kleine teen en de teen ernaast. Het kan zich uitbreiden naar zowel de bovenkant als de onderkant van de voet. Direct na het besmetten met deze schimmel merk je vaak niets. Totdat de huid rood wordt en gaat jeuken, vooral jeukende tenen komen vaak voor. De klachten verergeren vaak bij warm en vochtig weer.

Oorzaken van voetschimmel

 • Besmetting in sauna, zwembad of douche: Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar. Vaak komt besmetting voor in openbare gelegenheden zoals natte zwembadvloeren, douches en/of bijvoorbeeld een sauna.
 • ZweetvoetenVochtige voeten, bijvoorbeeld zweetvoeten, zijn vatbaarder voor voetschimmel. Schimmels kunnen zich sneller uitbreiden in een vochtige, natte omgeving. Ook door slecht ventilerende schoenen of synthetische sokken kan voetschimmel ontstaan.
 • KloofjesHeb je last van kloofjes op de voeten of tussen de tenen? Voetschimmel kan zich makkelijker nestelen in kloofjes op je voeten dan op een gezonde egale huid.

Symptomen van voetschimmel

 • Schilfers, kloofjes en roodheid: Schilfers en kloofjes zijn herkenbare symptomen van voetschimmel. De huid onder de schilfers kan rood en pijnlijk zijn. Via de huidschilfers is de voetschimmel overdraagbaar aan anderen
 • Blaasjes en witte vochtige plekken: Soms komt er helder vocht uit de blaasjes. De blaasjes op of onder je voeten kunnen gepaard gaan met jeuk en een branderig gevoel.
 • Jeuk en een branderig gevoel: Voetschimmel kan jeuk (bijvoorbeeld jeukende tenen) en een branderig gevoel veroorzaken. Met name tussen de tenen. De neiging bestaat om te gaan krabben, waarmee de huid juist kan worden aangetast

Hoe voorkom je voetschimmel

Voetschimmel kan erg vervelend zijn; met name in de zomer wanneer je graag op slippers loopt. Heb je regelmatig last van voetschimmel? Lees hieronder de tips van onze experts om dit te voorkomen.

 • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Voetschimmel is makkelijk overdraagbaar.
 • Droog natte voeten goed af, het liefst met een aparte handdoek. Voetschimmel heeft een vochtige en liefst warme omgeving nodig om te kunnen groeien.
 • Wissel regelmatig van schoenen en sokken. Dagelijks komt er gemiddeld 0,25 liter transpiratievocht van uw voeten af. Voetschimmel kan in een vochtige en warme omgeving snel groeien.
 • Was je sokken op minimaal 60 graden Celsius.
 • Draag goed ventilerende sokken en schoenen om transpiratie te voorkomen. Bij voorkeur leren schoenen en katoenen sokken.
 • Gebruik niet te veel zeep bij het douchen en wassen van de voeten. Was het liefst met een huidvriendelijke zeep met een neutrale pH-waarde.

Symptomen effectief behandelen

Voetschimmel effectief behandelen met een geneesmiddel dat de schimmel bij de bron bestrijdt.
Canesetene Derm 1% crème is een effectieve behandeling die helpt tegen voetschimmel; het doodt de schimmel en verlicht zo de jeuk en een branderig gevoel.

Canestene Derm 1%